olv carmel nijmegen 1 olv carmel nijmegen 2
Links: Jan Dijker, Herdenkingsraam Titus Brandsma, ontwerp in gouache ca. 26 x 17 cm., 1954. (foto: collectie Museum het Valkhof te Nijmegen)
Rechts: dito, gouache en aquarel.

Locatie Onze-Lieve-Vrouw van de berg Carmelkerk
Adres
Doddendaal 22, Nijmegen
Architecten Johann George Deur (1892-1964) en Cees Pouderoyen (1912-1993)
Datering gebouw 1951

Staat van het raam
De kerk is gebouwd ter vervanging van de Sint Augustinuskerk die verwoest werd op 22 februari 1944 bij het bombardement door de geallieerden op Nijmegen. In 1981 is deze kerk afgebroken, het is onduidelijk waar het herdenkingsraam is gebleven. De gouache voor het ontwerp bevindt zich in het museum Het Valkhof in Nijmegen.

Bijzonderheden
Het rooms-katholieke klooster en de parochiekerk van de Paters Carmelieten is gesticht door Titus Brandsma. Brandsma werd in 1942 door de Sicherheitsdienst  gearresteerd en afgevoerd. Hij stierf uiteindelijk in Dachau. Het complex werd in 1960 uitgebreid met de Titus Brandsmakapel die de vorm heeft van een kampblok in Dachau. In 1981 is de kerk gedeeltelijk gesloopt en en het klooster verbouwd tot studentenwoningen. De kerktoren is bewaard gebleven.  In 1985 werd Titus Brandsma heilig verklaard.

Voorstelling
Maria met kind, erachter twee engelen, ervoor de knielende Sint Franciscus. Links voorzien van de naam van de maker: ‘Jan Dijker’, rechts ‘In honorem Titi Brandsma’.

 ← Vorige                                     Volgende →