DSC_1968
Jan Dijker, Job, wandtapijt,  2900 x 3700 cm., 1978.

Oorspronkelijke locatie
Gemaakt voor de raadszaal van het gemeentehuis van Berkel-Enschot. Nadat Berkel-Enschot in 1997 bij Tilburg gevoegd werd, kreeg het wandtapijt een andere bestemming.
Huidige locatie Sint Caeciliakerk
Huidig adres Kerkstraat 2, Berkel-Enschot

Plaats kunstwerk
Het tapijt hangt in de kerkzaal die in de winter als dagkapel wordt gebruikt. Ieder jaar op de tweede of de derde zondag van mei vindt de Job-bedevaart plaats in Enschot. Sint Job is de heilige die wordt aangeroepen tegen de pest, zweren of andere huidaandoeningen.

Bijzonderheden
Het ontwerp van Jan Dijker is uitgevoerd door de Tapisserie-  en Damastweverij Tilburg. Onder andere Anton Reukers heeft eraan gewerkt.

Voorstelling
Job knielt op de mesthoop te midden van zijn vrienden die hem toespreken en tot steun willen zijn in zijn ellende: Elifaz, Bildad en Zofar maar Jobs lijden met hun woorden alleen maar verergeren.
Jan Dijker zei over het wandkleed: ‘Het Leitmotiv is het samen bezig zijn met problemen, samen zoeken naar een oplossing en altijd vertrouwen hebben in de goede oplossing.’

Over het maakproces van dit wandkleed is in 1973 een video gemaakt (zonder geluid).

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=PQZxP6BYIf4&w=480&h=270]

← Vorige                                                                                                               Volgende →